Kommentar

Når støvet har lagt seg, vil vi huske 2019-valget for disse tallene, skriver Sigve Indregard.

25: Frem men tilbake. Dette valget kommer til å bli husket som valget der venstresiden gikk frem og Arbeiderpartiet gikk tilbake. Arbeiderpartiets oppslutning, rundt 25 prosent, er det dårligste partiet har opplevd, og åtte prosentpoeng bak kommunevalget i 2015.

20: Vinden ifra Høyre. Oppmerksomheten om Arbeiderpartiets ulike nedturer og byturer har ført det litt under radaren, men et Høyre helt ned rundt 20 prosent var en overraskelse. Ved inngangen til 2019 antydet meningsmålingene opp mot 27 prosent for partiet. I tillegg klarte de ikke å utfordre flertallet i Oslo eller Trondheim, og kan i beste fall håpe på noe valgteknisk moro i Bergen.

-8: Regjeringspartiene går alle sammen tilbake. Den samlede oppslutningen om Høyre, Frp, Venstre og KrF klokker inn på 36 prosent, som er 13 prosent lavere enn de fikk i stortingsvalget for to år siden, og også åtte prosent lavere enn kommunevalget i 2015. Venstre er nede på nivåene fra den mørkeste perioden i partiets historie, 1980-årene. Fremskrittspartiet fikk 22 prosent av stemmene i Stortingsvalgene for 10 og 14 år siden, mens de nå havnet på åtte prosent.

+7: Sentraliseringsprotest. På valgvaken sa Trygve Slagsvold Vedum at Senterpartiet har økt mest i tre valg på rad. Det er ikke sant, men de har gjort gode valg. I 2015 gikk de frem nesten to prosentpoeng, som var mindre enn MDGs vekst. I 2017 vokste de mest, med nesten fem. I 2019 ligger de an til å gå frem mer enn syv prosentpoeng vekst, og det beste kommunevalgresultatet noensinne.

---

Frem og tilbake

Partienes frem- og tilbakeganger i kommuner det fortsatt går an å sammenligne:

---

Når Senterpartiet går frem ender det også opp med kontroll over uforholdsmessig mye areal. Frem til i går var Arbeiderpartiet det største partiet i 56 prosent av kommunene, mens Senterpartiet var størst i 19 prosent. I dag er Arbeiderpartiet størst i 40 prosent av kommunene, mens Senterpartiet er størst i hele 36 prosent.

I Nordland fylke var Arbeiderpartiet størst i 26 kommuner, 60 prosent, ved sist valg. I dette valget ble Senterpartiet største parti i flesteparten av Nordlands kommuner – 18 av dem – 44 prosent.

Samlet sett, for de kommunene der det går an å sammenligne, går Senterpartiet frem i 287 kommuner og tilbake i 51.

13: Kristiansand i kaos. Morgenbladet dekket valgkampen i Kristiansand på nært hold (i Spyfjes, skittkasting og småpartier), og resultatet er oppsiktsvekkende: Vidar Kleppes parti Demokratene nådde 13 prosent oppslutning, og «Tverrpolitisk folkeliste for hele Kristiansand» fikk vel 5. Høyre, som har ordføreren i dag, håper å unngå samarbeid med Kleppe og Demokratene.

8/10: Gigautslag i nord. Listen over de største endringene siden sist kommunevalg er preget av Nord-Norge: Av de ti største enkeltendringene er åtte i Nord-Norge. Den aller største enkeltendringen i hele valget er Andøy kommune, der Senterpartiet går frem 49 til 59, noe som riktignok er preget av den høyst lokale saken om plassering av flybaser.

I Nordkapp kommune gikk Arbeiderpartiet inn for å tillate privatisering av platået. Velgerne reagerte med å sende partiet tilbake 39 prosentpoeng, som er det aller største utslaget i hele valget. SV kapret det meste av disse stemmene, og endte på det magiske tallet 36,9 prosent.

Samlet sett går Arbeiderpartiet tilbake i 32 kommuner i Nord-Norge, mens de går frem i 7.

---

Størst vekst i andel av oppslutning fra 2015

1. Sp, Færder: 18x
2. Sp, Kautokeino: 17x
3. Sp, Alta: 6x
4. Sp, Nesodden: 6x
5. Sp, Askøy: 5x
6. Sp, Porsgrunn: 5x
7. Rødt, Sunnfjord: 5x
8. Rødt, Kinn: 5x
9. Sp, Lørenskog: 5x 10.
Sp, Andøy: 4x"

---

Minus ganger 6: Store endringer i byene. Listen over største utslag for hvert parti er vanligvis preget av små kommuner, der lokale saker og personer avgjør. Men dette valget er et unntak: Venstres halvering i hovedstaden er Venstres aller verste enkeltresultat sammenlignet med forrige valg, og Miljøpartiet de Grønnes dobling samme sted er ikke langt unna å være den beste endringen for partiet (men aller best for MDG er Vardø, med 17 prosent vekst). Arbeiderpartiets tilbakeganger i de seks største byene er virkelig spektakulære: Oslo -12, Bergen -18, Trondheim -16, Fredrikstad -12, Drammen -7 og Stavanger -2.

Tilbake til normalen. Partier går gjerne tilbake der de har hatt gode resultater før, en effekt som heter «regresjon til gjennomsnittet» i statistikken. Det kan man se tydelig på figuren: Alle partier, utenom Kristelig Folkeparti, har en synkende tendens når man sammenligner forandringen i år med størrelsen i 2015. For ordens skyld har Senterpartiet noen resultater som er helt av skalaen her; i Kautokeino sekstendoblet de seg, og i Færder attendoblet de seg, men det var fra nivåer under ett prosentpoeng i 2015. (Enda mer tydelig er tendensen hvis man sammenligner endringen i 2015 med endringen i 2019, men det er ikke en like pen figur.)

FIGUR

(Tallene for endringer i sammenslåtte kommuner er gjort i tråd med data fra Valgdirektoratet, der valgresultatene fra 2015 for sammenslåtte kommuner er slått sammen, men det lar seg ikke gjøre for alle kommuner, fordi noen kommuner er splittet på tvers av valgkretser. Derfor er ikke alle kommuner med i disse analysene.)

Mer fra Kommentar