Ordskiftet mellom Ove Kr. Sundberg og Even Ruud om musikkens forhold til utenom-musikalske sammenhenger ("kontekster") har vært klargjørende; om partene dels har kommet hverandre i møte, står de stadig for hver sin oppfatning, som nå står tydeligere frem, og det kan man vel være tilfreds med i en avisdebatt. Men Sundberg nevner også spydig en "nymotens franskmann" og dennes begrep om "habitus". Siden jeg er en av dem som har vært med på å introdusere sosiologen Pierre Bourdieu (1930-2002) i Norge (jfr. min innledning til Distinksjonen, Pax-utgaven, 1995), vil jeg minne om følgende:
Det stemmer nok at noen av Bourdieus begreper har vært på moten en tid, men å bruke det mot ham er ikke noe virkelig argument. Når Bourdieus arbeider har fått slik oppmerksomhet, er det fordi han har gitt viktige bidrag til flere av sosiologiens hovedområder som forholdet mellom enkeltmennesket og kollektivet, mellom det økonomiske liv og kulturlivet, mellom samfunnsklassene o.a. Det dreier seg ikke om journalistiske eller impresjonistiske betraktninger om samfunnet, men om synteser av kvalitative og kvantitative under-søkelser, som leder frem til og begrunnes av mer allmenne begrepssammenhenger (“teori”). Selvsagt kan det være at Bourdieus begreper kan forbedres, eller at hans habitus-begreper ikke er like gyldig i dag som da han utformet dem, men det er vitenskapelige spørsmål som ikke har noe med mote å gjøre. (Bourdieu selv var langt fra noen moteløve i sin fremtreden.) Ved siden av dem som anvender Bourdieus begreper mer uforpliktende, foregår det også i Norge utprøvinger og anvendelser av hans sosiologi et eksempel er Lennart Rosenlunds undersøkelse av kulturlivet i Stavanger.
Det kan virke som om Ove Kr. Sundberg forbinder Bourdieus sosiologi med “et statisk bilde av den menneskelige personlighet”. I så fall er det en misforståelse. Hans sosiologi handler tvert om om mulighetene for dyptgående endringer av et samfunn og dets medlemmer. Habitusbegrepet innebærer at mange reformforsøk er dømt til å mislykkes, fordi de overser skillet mellom mer overfladiske og mer dyptgående og varige trekk ved “den menneskelige personlighet”. Bourdieu selv gikk ivrig inn for endringer av både sinn og samfunn i Frankrike og ellers.