Debatt

Hinduisme er ikke buddhisme

Kastevesenet

Dag Erik Berg, Christian Børmo og Lars Martin Fosse skrev i Morgenbladet 2. november («Ville ikke dø som en hindu»): «Buddhismen er imidlertid en ufullstendig motsetning til hinduismen. Det er nære historiske bånd mellom de to religioner. De har flere forestillinger til felles, blant annet prinsippet om sjelevandring og karma, som betyr at den enkelte straffes eller belønnes i dette liv på grunn av sine handlinger i det forrige.»

Feil! Resten av essayet er inspirerende og velinformert, men dette sammenfaller ikke med hva jeg har forstått etter 17 års studier av buddhismen. Det er riktig at buddhismen har mye til felles med hinduismen og at der er nære historiske bånd. Buddhismen vokste frem i et samfunn preget av det som utviklet seg til hinduisme, slik kristendommen vokste frem i et multikulturelt Midtøsten og kristendommen i Norge vokste frem i en kultur av åsatro.

Et av de viktigste samfunnskritiske budskap Buddha kom med var nettopp at den enkelte ikke straffes eller belønnes lineært i dette liv på grunn av sine handlinger i det forrige. Det finnes dermed ikke noe grunnlag for kastesystemet i buddhismen, verken på Buddhas tid for to og et halvt årtusen siden eller i dag, slik Dr. Ambedkar poengterte gjennom sin historiske konvertering. Buddha forfektet samtidig at handlinger har konsekvenser både i dette liv og etter at vi dør. Årsakssammenhengen er imidlertid ikke lineær og påvirkes av mange faktorer.

En hinduistisk oppfatning er at buddhisme er uttrykk for hinduisme, slik Berg & co. antyder: Buddha var en av mange inkarnasjoner av Vishnu som igjen var en inkarnasjon av Brahma. Buddha avviste selv dette, og Dr. Ambedkar gjorde det samme. Slik sett er buddhismen en fullstendig motsetning til hinduisme, noe som kom til uttrykk i spenningen mellom Dr. Ambedkar og Gandhi. Det hinduistiske perspektivet var utbredt og Dr. Ambedkar gjorde skillet tydelig ved å konvertere til buddhismen. At Dr. Ambedkar videre tok avstand fra andre buddhisters påstander er i tråd med god buddhistisk tradisjon for å være enige om å være uenige. Dette er en pragmatisk agnostisk tilnærming som undergraver en dogmatisk tilnærming til livet.

Gunaketu Kjønstad

Ordinert buddhist og leder ved Oslo Buddhistsenter

Mer fra Debatt