Debatt

Universitetet må like studentene sine

Akademia

Å bli sett og tatt på alvor er som regel et godt utgangspunkt for læring. På Universitetet i Oslo (UiO) er det ikke lett å bli sett som bachelorstudent blant 200 andre i Auditorium 1. Men det skal ikke så mye til for å motivere. På mindre kurs, gruppesamlinger eller seminarer bør det være en forutsetning at lærere og studenter gjør et helhjertet forsøk på å lære navn, invitere til diskusjon og aktivitet. Min erfaring tilsier at det ikke alltid er tilfelle. Noe bedre blir det når man eventuelt kommer opp på masternivå. Jeg opplever at forelesere og professorer gjerne stiller opp, men det krever en aktiv holdning også fra studentene. Den som ikke ber, får heller ikke.

Skippertak og pugging fører sjelden til varig, god læring og forståelse. Det gjør derimot jevnt arbeid, lesing og en vekselvirkning mellom å skrive, fremlegge arbeid for andre, få kommentarer og tilbakemeldinger og måtte ta stilling til andres arbeid. UiO er på gli, noen fagområder har gått over til en modell som fordrer innsats hele semesteret, andre henger igjen med store eksamener på slutten av semesteret. Jeg har, etter ni års studier både ved NHH og UiO, prøvd alle varianter, og jeg vet hva jeg foretrekker og hva jeg lærer mest av. Det er uten tvil modellen som setter i gang arbeid med stoffet ved semesterstart, som krever innleveringer og kommentarer, og som alltid betyr at man må ha oversikt over hele stoffet for å gjøre det godt.

Om vi skal ønske oss amerikanske, franske (som jeg også har prøvd, disiplinen og redselen sitter i fremdeles), tyske eller asiatiske forhold, tror jeg ikke. Man kommer langt med interesse for andre. En åpen dialog mellom studenter og lærere er inspirerende for begge parter, og ikke minst, universitetet må like studentene sine, se på dem som en ressurs og ikke, som nevnt i debatten, som undervisningsplikt. Et inspirerende læremiljø krever kontakt.

Når alt er opp til en selv, krever det en stor selvdisiplin og motivasjon, og det er ikke rart at mange gir opp eller blir «late». Mindre læresteder har sannsynligvis en lavere terskel for kontakt, men det betyr ikke at UiO kan la være å forsøke.

Mathilde Fasting

Siviløkonom NHH, Bachelor/Master Idéhistorie UiO

Mer fra Debatt