Debatt

Bokhylla.no: «The Norwegian bookshelf»

Digitalisering

Morgenbladet bringer 5. november et oppslag om bokhylla.no som kan få leserne til å tro at noen har forbrutt seg mot forlags og forfatteres rettigheter ved digitaliseringen og tilgjengeliggjøringen av verkene som inngår i prosjektet. Journalisten klarer ikke å få frem hva bokhylla.no egentlig handler om. La oss derfor bruke et par linjer på å plassere prosjektet i en noe større sammenheng.

I 2004 lanserte Google sitt store digitaliseringsprosjekt: alle bøkene i amerikanske bibliotek skulle digitaliseres og gjøres tilgjengelig for publikum over internett. Initiativet ble straks møtt med et initiativ fra EU der en ønsket å bygge opp et europeisk alternativ til Google. For å bringe norske verk ut på nettet, fant Nasjonalbiblioteket og rettighetshaverne sammen og startet et pilotprosjekt der bøker og artikler som tematiserer nordområdene ble gjort digitalt tilgjengelig. Alle rettighetshaverne ble her kontaktet individuelt, og alle sa ja til å delta.

Partene var enige om at dette vellykkede prosjektet burde følges opp. Kulturdepartementet deltok i arbeidet med å berede grunnen for et langt større prosjekt som omfatter vel 50 000 bokverk og tusenvis av rettighetshavere. Bokhylla.no så dagens lys. Nå ble det fremforhandlet en avtale mellom rettighetshavernes organisasjoner, representert ved Kopinor, og Nasjonalbiblioteket. Avtalen er basert på en avtalelisensmodell der organisasjonene forhandler på vegne av rettighetshaverne. De fleste av Kopinors avtaler er forhandlet på grunnlag av en slik ordning. Det er avtalelisensen (en lovhjemlet ordning som de nordiske landene er alene om) som har skapt det rettighetsregimet vi har i Norge i dag, og som har bidratt til at både opphavsmenn og organisasjoner kommer styrket ut. Som med Kopinor-avtalene er hele poenget at en her slipper å kontakte og innhente samtykke fra en og en rettighetshaver, noe som ville være svært kostbart, byråkratisk og tidkrevende. Organisasjonene går god for avtalen og har også vært representert med et eget utvalg som har vært med på å forhandle frem avtalen.

Tilbakemeldingene på bokhylla.no har gjennomgående vært svært positive. I NFF er saken presentert og drøftet på en rekke medlemsmøter og på foreningens årsmøte. Utenfor Norges grenser er bokhylla.no – «the Norwegian bookshelf» – blitt et betydelig referanseprosjekt, et eksempel som studeres av EU og en rekke medlemsland. Mange ser i dag med lange blikk mot Norge og avtalelisensinstituttet.

Bokhylla.no er et prøveprosjekt. Mange erfaringer skal høstes og formidlingen vil selvsagt bedres i takt med at teknologien foredles. Mest gledelig er det at bruken overstiger alle forventningene, den lange halen er virkelig vekket til live. Brukerne finner verker de aldri hadde drømt om, og forfatterne er glade for at deres verker vekkes til nytt liv. Samlet vederlag for prosjektperioden er stipulert til cirka ti millioner kroner, som skal fordeles mellom rettighetshaverne. Bokhylla.no evalueres i 2011. Vi har god tro på at prosjektet bygges videre ut.

Trond Andreassen og Jørgen Lorentzen

Generalsekretær og styreleder, Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening

Mer fra Debatt