Fysikk
«Nøytrino-saken er trist for fysikken, og den er skadelig for CERN» uttaler professor Lawrence Krauss i artikkelen «For galt til å være sant». Nøytrino-saken handler om oppsiktsvekkende resultater presentert på et seminar ved CERN den 23. september i år. Nøytrinoer er blitt sendt fra CNGS-anlegget ved CERN i Sveits til OPERA-eksperimentet ved Gran Sasso-laboratoriet i Italia, en avstand på cirka 730 kilometer. Fysikere fra OPERA har målt at nøytrinoene beveget seg 0,0025 prosent raskere enn lyset, med en usikkerhet som etter flere års arbeid er anslått til å være seks ganger mindre enn hastighetsforskjellen.
Resultatet er så overraskende at OPERA-fysikerne nå i beste naturvitenskapelige tradisjon ber andre om å kritisere det. I sin fagartikkel, utgitt samme dag som seminaret, nekter de å gi resultatet noen fysikktolkning. De ber videre om at nøytrino-eksperimenter i USA og Japan gjentar målingene.
Artikkelen i Morgenbladet inneholder flere faktafeil vi gjerne vil rette. For det første har OPERA og CNGS-anlegget ved CERN ingenting med LHC (Large Hadron Collider) å gjøre. For det andre er forskere fra CERN i mindretall i OPERA, et samarbeid bestående av rundt 30 institusjoner fra hele verden. OPERA-detektoren er ved Gran Sasso-laboratoriet, ikke CERN. Dermed blir det feil når Krauss sier: «Så forteller altså CERN i en pressemelding at de har veltet grunnlaget for fysikkens verdensbilde.» Pressemeldingen fra CERN sa at tidligere observasjoner betyr at det er usannsynlig at resultatene fra OPERA kan tolkes slik at de får konsekvenser for Einsteins spesielle relativitetsteori. Kort oppsummert sier denne at ingenting går raskere enn lys. I 1987 ble det observert en supernova i den Store Magellanske sky, 168 000 lysår fra Jorden. Lys og nøytrinoer ble sent ut samtidig fra en stjerne som eksploderte for 168 000 år siden, og nøytrinoene ankom Jorden praktisk talt samtidig med lyset. Hvis nøytrinoene hadde beveget seg med hastigheten målt med OPERA ville de ankommet Jorden 4,2 år før lyset.
Videre sier Krauss «Det er også noe spesielt at mine kolleger i CERN velger å presentere dette på en pressekonferanse» og «Det er trist at CERN går ut med slike mediebomber, det sår tvil om seriøsiteten». CERN har i fysikkens interesse vært vert for et foredrag, ikke en pressekonferanse, og gitt fysikere en mulighet til å etterprøve OPERAs resultater. CERN er for tiden verdens største og ledende laboratorium for partikkelfysikk. Hvilket bedre sted skulle OPERA velge for å legge sine resultater frem for faglig kritikk?
Krauss sier også, med referanse til vitenskapelig tradisjon: «Det viktigste er å undre seg, stille spørsmål, nådeløst tvile på all autoritet. Og hele tiden å teste sine tanker mot virkeligheten.» Nettopp dette foregår nå over hele verden. Siste ord er ikke sagt om nøytrinosaken. Vi må se minst ett uavhengig eksperiment, helst to, bekrefte disse resultatene før vi kan legge bort en sterk tvil om hvorvidt OPERA virkelig har funnet alle sine eksperimentelle usikkerheter.
Alexander Lincoln Read
Øyvind Grøn
Farid Ould-Saada
Are Raklev Fysisk institutt, Universitetet i Oslo
Bjørn Hallvard Samset Cicero klimasenter