Debatt

Hva skal til for at fornybar energi kan kalles bistand?

Energi

Rundt en fjerdedel av verdens befolkning lever i dag uten tilgang på strøm. Derfor er tilgang til energi for verdens fattige et av de viktigste områdene å støtte nettopp for å nå en bærekraftig og verdig utvikling for verdens befolkning.

Vi kan alle forestille oss at vi ikke kan leve slik vi gjør i dag i Norge uten strøm. Tilgang til informasjon og muligheter til teknologisk utvikling er avhengig av dette; dessuten tyder også mye forskning på at elektrisitetstilgang kan bidra til et mer egalitært samfunn.

Desto viktigere er det at man ser med kritiske øyne på Stoltenberg-regjeringen fremover. Støtte til store kraftverk i u-land har så langt ikke mye å vise til med hensyn til fattigdom. At man bygger ut kraftverk betyr heller ikke at statsledere og energibedrifter har befolkningen i tankene under utbyggingen. Utbygging av vannkraftverk i Uganda har for eksempel gitt mer strøm til Pepsi-fabrikker og til å bruke i hovedstaden før valget for å sikre valgoppslutning om den sittende presidenten. I Paraguay har verdens for øyeblikket største vannkraftverk ITAIPU produsert strøm i enorme mengder som selges til nabolandet Brasil og de store byene for minipriser som ikke kommer noen av de fattige i Paraguay til nytte. Regjeringen har vist mye villighet til å satse på større kraftverk hvor Norge kan selge sin ekspertise. Norge er stort sett utbygget når det gjelder vannkraft, og vi må se etter nye markeder for vår teknologi.

Vi har forventninger om at det også legges planer som legger økonomisk, sosial og økologisk bærekraft til grunn for disse landene. Det vil blant annet bety endringer i nasjonale politiske systemer for å få strøm til alle, støtte til utbygging av kraftlinjer, hjelp til å bygge opp ekspertise som gjør at disse landene eller regionene kan overta kraftproduksjonen og utviklingen selv, og satsing på småskala grønn energi i utkantstrøk. Før dette er vist, må man ikke få lov til å feie denne energisatsingen under bistandsteppet.

Brita Fladvad Nielsen

Doktorgradsstipendiat Institutt for produktdesign, NTNU

Mer fra Debatt