«Prediksjonene er svak når det gjelder for eksempel kognitive ferdigheter.»
---
Oppvask etter Hjernevask
---
Debatten om Hjernevask fem år etter har pågått i Morgenbladet med stor intensitet, og ikke uventet mangler fortsatt en fasit på spørsmålet om arv eller miljø. Et av argumentene som er framført mot arv er studier som viser at selv der et stort antall genvarianter analyseres så er prediksjonen svak når det gjelder for eksempel kognitive ferdigheter.
Betyr det så at miljøet et totalt overstyrende for score på IQ-tester? Det kan det selvsagt, men selv om IQ er et godt eksempel på at miljømessige faktorer kan endre den gjennomsnittlige score i en populasjon over tid (de som ikke kjenner til Flynn-effekten kan gjøre et søk), så har det også en klar arvelig komponent.
Svak statistisk prediksjon basert på genetisk eller genomisk variasjon kan ikke uten videre tas til inntekt for at arv er nærmest irrelevant. Kroppshøyde er for eksempel et trekk som er åpenbart arvelig. Høye foreldre får som regel høye barn og omvendt.
Den største studien til dato ble publisert i 2010 av Lango Allen med flere (2010) analyserte et datasett med nær 200 000 personer, og fant så mange som 180 genomposisjoner med effekt på høyde. Allikevel kunne de ikke forklare særlig mer enn 10 prosent av den fenotypiske variansen. Dette viser imidlertid ikke at høyde primært er miljøregulert, men at kanskje tusener av gener er involvert i denne egenskapen, koblet sammen på intrikate måter som vi ennå ikke forstår.
Dag O. Hessen
Professor i biologi, UiO