Debatt

Huldra, en digital vinner

Hennes evne til å forføre og skjule sine feil passer godt i sosiale medier.

«Å vite hva en skal skjule er nøkkelen til å lykkes i sosiale medier, og dette er noe huldra mestrer bedre enn de fleste.»

DIGITALISERING Simen Sætre skrev i Morgenbladet 15. mai en interessant artikkel om trollet i vår digitale tidsalder. I teksten utdypes egenskaper ved trollet som gjør at det har mestret overgangen fra det analoge til det digitale bedre enn andre «huldrefolk», og trollet omtales som en digital vinner.

Men hva med huldra? Selv om huldra ikke har manifestert seg i et globalt buzzword på samme måte som trollet, er hun så absolutt til stede i vår digitale tidsalder. På samme måte som med trollet er det flere av huldras egenskaper som egner seg svært godt på plattformer der vi kan velge hva vi viser frem, og hva vi holder skjult.

Det mest nærliggende er at hun ved første øyekast, og fra den rette vinkelen, er vakker, ja rett og slett perfekt. Men om vi får et blikk bak den vakre fronten, viser det seg at hun har kuhale, og ofte også er innhul bak. Videre er hun kjent for at hennes buskap, et viktig tegn på vellykkethet i datiden, overgikk alle andres buskap. Slik forfører hun ved å presentere en vakker fasade, en fasade som kun slår sprekker om hun snur seg, noe hun selvfølgelig ikke gjør.

Hennes evne til å forføre ved å vise frem det misunnelsesverdige og perfekte samtidig som hun skjuler det mindre flatterende, er påfallende likt mye av det vi ser i ulike sosiale medier. Blogger, Facebook, Instagram og så videre er alt fasader presentert av den digitale huldra. Den digitale huldras mål er å lede oss andre til å tro på noe som ikke stemmer med virkeligheten, og som kan, i god huldertradisjon, føre både til lykke og ulykke for menneskene som lar seg forføre.

Ordet hulder betyr å skjule. Å vite hva en skal skjule er nøkkelen til å lykkes i sosiale medier, og dette er noe huldra mestrer bedre enn de fleste. Den moderne huldra forfører med sine egne uttalelser, uttalelser som ikke bare fremmer det ønskelige, men som også skjuler det huldra ikke vil vise.

At huldra i stor grad forfører kvinner i den digitale tidsalderen bryr ikke huldra seg om, det viktigste er å forføre, ikke hvem som forføres. Så kanskje huldra også kan få delta i trollets digitale vellykkethet, for det er ikke bare troll som herjer på nettet, men også huldre.

Ingrid Yndestad
Sosiolog og mastergradstudent

Mer fra Debatt