Debatt

Ingen demografi i SSB?

Publisert Sist oppdatert

Norge og verden står overfor mange demografiske utfordringer. Økende migrasjon, synkende fruktbarhet og aldring av befolkningen legger press på økonomien og velferdsstaten, samtidig som nye samlivsformer gjør familiestrukturen mer kompleks.

Mens andre land som Sverige og Tyskland har bygget opp den nasjonale kompetansen på demografi, har ikke Norge satset på demografisk forskning og fagkunnskap. Det finnes ikke noe nasjonalt forskningsinstitutt og fagmiljøene har blitt fragmentert. På Universitetet i Oslo er det to professorer i demografi, den ene tre år fra pensjonering og den andre i halv stilling. Forskningsavdelingen i SSB har vært demografiens base i Norge. Ikke bare produserer SSB utmerket befolkningsstatistikkog -framskrivinger, men det har også produsert demografisk forskning av høy kvalitet og internasjonal relevans. Dette har SSB gjort i mange tiår.

Uten demografisk forskning i SSB har ikke Norge lenger noe eget forskningssenter for befolkningsspørsmål.

De siste årene har demografidelen av forskningsavdelingen blitt stadig mindre. Forskere har ikke blitt erstattet ved avganger, og den faglige friheten har blitt forsøkt begrenset. Finansdepartementet har sendt tydelige signaler om at ikke-økonomisk forskning skal nedprioriteres. Et utvalg foreslår nå dramatiske endringer i Forskningsavdelingen. Debatten i mediene har i hovedsak dreiet seg om makroøkonomiske modeller, men forslaget innebærer i praksis også at demografisk forskning skal avvikles. Uten demografisk forskning i SSB har ikke Norge lenger noe eget forskningssenter for befolkningsspørsmål. I den pågående debatten bør ikke dette aspektet glemmes.

Om vi skal forstå samfunnsutviklingen, må vi forstå migrasjon og integrasjon, aldring, helse og dødelighet, samliv og foreldreskap. Dette er demografiske tema, med åpenbar relevans for utfordringer både Norge og verden står overfor. Dersom SSB ikke vil huse et demografisk fagmiljø risikerer vi å miste verdifull kunnskap om disse temaene. Enten bør SSB snu og i stedet styrke demografimiljøet, ellers bør andre aktører sørge for at vi også i fremtiden kan forstå vår egen og verdens befolkningsutvikling. Til det behøves nemlig et demografisk forskningsmiljø.

Torkild Hovde Lyngstad er leder for Norsk demografisk forening.