Debatt

Heimdals­modellen er smartere

Teknologiutvikling, kontinuerlig omstilling og nye lærings- og mestringskrav er stikkord for de fleste bransjer anno 2017. Så hva kan bedrifter som står overfor dramatiske endringer lære av et ostepakkeri med 170 ansatte på Heimdal utenfor Trondheim? Svært mye, mener vi.

Det stilles jevnlig spørsmål om hvordan vi som samfunn kan skape et arbeidsliv som gir en ønskverdig fremtid for den enkelte, for virksomhetene og for fellesskapet. Under tarifforhandlingene i 2006 ble TINE og tillitsvalgte enig om å prøve ut sekstimers arbeidsdag på et anlegg. Tine Heimdal sa seg villig til å prøve ut dette gjennom endringer av arbeidsorganiseringen. Utprøving av sekstimers arbeidsdag ble et fellesprosjekt for hele organisasjonen. Bedriftens hovedtillitsvalgte ble inkludert i ledergruppen og lederopplæring ble igangsatt, noe som bidro til et bedret samarbeidsklima i bedriften.

For de ansatte er den forkortede arbeidsdagen bare kronen på verket.

Etter kun ett år kunne prosjektet vise til gode resultater. Produktiviteten var økt med 30 prosent, sykefraværet var halvert og jobbtilfredsheten svært høy blant de ansatte. Resultatene fortsatte å utvikle seg i positiv retning. I 2013 var produktivitetsøkningen hele 50 prosent samtidig som sykefraværet hadde holdt seg lavt og jobbtrivselen stabilt høy.

Omstillingsprosessen på Heimdal har gjennomgående vært preget av en læringsorientert «bottom-up»-tilnærming. Dette har blant annet resultert i innføring av en ny skiftordning, kontinuerlig maskindrift, utvikling av nye arbeidsrutiner og lederroller, utvikling av nye former for kompetanse, medvirkning, medbestemmelse og ansvarsfølelse. I tillegg har måten både ledelse og ansatte tenker om arbeidet på, endret karakter.

På Heimdal har man i over ett tiår jobbet systematisk med å finne bedre måter å jobbe på. Det handler om å forene alle gode krefter slik at man kan jobbe smartere, ikke bare raskere. Tine Heimdal har for mange blitt synonymt med sekstimersdagen. Men for de som jobber der er den forkortede arbeidsdagen bare kronen på verket. Nøkkelen, etter vårt syn, er å våge å sette de som utfører arbeidet i førersetet. Det spiller en rolle for virksomhetens resultater hvordan arbeidet er organisert. Det er atskillig å lære av Heimdalsmodellen.

Heidi Enehaug er seniorforsker ved arbeidsforskningsinstituttet ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Henning Martinsen er meierisjef og Kåre Pedersen er hovedtillitsvalgt Tine Meieriers sentrallager Heimdal.

Mer fra Debatt