Debatt

DAB-lobbyen vinkler sannheten

Øyvind Vasaasen i NRK er også styreleder i lobbyorganisasjonen Digitalradio Norge AS (som NRK eier sammen med svenskeide P4). I innlegget sitt «Gambler med faktasjekken» 21. juli har han vinklet sannheten skikkelig.

Den danske informasjonskampanjen som er planlagt til høsten, handler om overgangen fra gamle DAB til DAB+, ikke en overgang fra FM til DAB+. Nylig er det blitt utlyst 386 nye sendeløyver for FM-radio i Danmark. Disse gjelder til 2027, så noen slukking av FM står ikke for døren der.

Det foreligger helt riktig ingen vedtak i International Telecommunication Union (ITU) om at FM-radio være tilgjengelig i mobiltelefoner. Det handler om anbefalinger. Men siden FM er verdensstandard, er det ikke DAB det handler om i det hele tatt. Vasaasen ønskedrømmer. Første land til å gjøre et vedtak om FM i smarttelefoner, ble nylig Mexico.

Det finnes ennå ikke noe annet land i verden som har besluttet å legge ned FM-radioen sin. Det kommer heller ikke til å skje. Det finnes FM-radio i alle land. Radio via internett er den eneste plattformen som kan utfordre FM. Eller snarere komplettere etter hvert som smarttelefoner blir allemannseie verden over.

Det er et demokratiproblem når Norges viktigste nyhetsformidler også er en del av DAB-lobbyen.

I dag finnes ofte også FM i slike. DAB blir aldri å finne i smarttelefoner (utenom én (1) modell som norske interesser har klart å presse ut av en koreansk produsent).

Vasaasen forsøker alltid å antyde at DAB er en internasjonal suksess. Dit kommer man aldri. Store nasjoner som Brasil, India, Kina, Russland og USA vil aldri velge DAB fordi senderekke­vidden for DAB er så mye dårligere enn andre digitale systemer for bakkesendt radio. DRM (europeisk), HD Radio (USA) og CDR (Kina) sender på FM-båndet og lavere frekvenser. Vasaasen forteller ikke om de landene som har gitt opp DAB, som Hongkong og Irland.

DAB-lobbyister forteller aldri om lyttere. Utenfor Storbritannia og Norge finnes det ikke mange DAB-lyttere. I Tyskland og Nederland dreier det seg om 5 prosent til tross for fullt utbyggede nett. I Frankrike er lyttertallene umålbare, hvilket kan komme av at allmennkringkasteren Radio France og det største kommersielle radioselskapet ikke sender på DAB.

NRK og Digitalradio Norge AS påstår i andre sammenhenger at Sverige har lagt avgjørelsen om DAB «på is». Sannheten er at 2015-forslaget om å erstatte FM-nettet med DAB+ havnet i søppelkurven etter et enstemmig vedtak i Riksdagen.

Det er et demokratiproblem når Norges viktigste nyhetsformidler også er en del av DAB-lobbyen. Stortinget burde begynne å tenke selv.

Christer Hederström er medieanalytiker, Stockholm.

Mer fra Debatt