I byer over hele landet har vi samme utfordring. Byene vokser, flere bosetter seg i sentrum og kommunene ønsker å legge opp til dette. Samtidig har man et etablert uteliv med konsertsteder som spiller høy musikk flere ganger hver måned.
Konflikten er uunngåelig. De nye naboene, som ofte er eldre nye byboere, klager over støynivået. Kommunen som må følge forskriftene, setter begrensninger på konsertstedenes virksomhet. Ofte får dette følger at utestedene slutter med levende musikk, må flytte eller legger ned og gir opp.
Byenes utesteder er av våre viktigste formidlere av levende musikk og dermed et vesentlig bidrag til byenes kulturliv. I mange byer er utestedene selve bærebjelken i det lokale kulturlivet. Erfaringsmessig er det ikke mange som klager på støy. Det er sjelden hele borettslag som klager – som oftest er det enkeltpersoner. Men regelverket er klart. Ved klager på støy plikter kommunen å følge det opp og sette begrensninger på aktiviteten.
I mange byer er utestedene selve bærebjelken i det lokale kulturlivet.
Vi i De Grønne ønsker levende byer. Byer hvor folk både bor, jobber og hvor man opplever kultur og byens uteliv. Byene blir attraktive bosteder nettopp på grunn av disse utestedene. Vi ser derfor et behov for å endre dagens regelverk.
Vi har latt oss inspirere av Storbritannia, hvor man i fjor innførte et prinsipp i plan- og bygningsloven som populært kalles «Agent of change». Vi ber nå kulturministeren om å vurdere dette implementert i plan- og bygningsloven.
«Agent of change»-prinsippet legger til grunn at den nyeste aktøren i et område – for eksempel boligutbygger – har alt ansvar for endringene vedkommende medfører med sin inntreden – altså at boligutbyggeren da har alt økonomisk ansvar for å verne sine beboere mot støy, gjennom bygningsmessige utbedring og isolasjon. Reguleringsmyndigheten må da også sørge for at utbyggeren er klar over dette og ivaretar krav til støydempende tiltak i planlegging og bygging, slik at fremtidige beboere ideelt sett ikke skal få noe å klage over. Opplever fremtidige beboere likevel et støyproblem og får medhold i en klage, vil det være utbygger som har ansvaret for å utbedre støyforholdene.
Miljøpartiet De Grønne i Stortinget ved Une Bastholm har nå stilt et spørsmål til Kulturministeren om staten kan la kommunene innføre et slikt regelverk. Det er en lissepasning til Trine Skei Grande. Her har hun tidenes mulighet til å sparke ballen i mål og sørge for en vesentlig håndsrekning for et av landets største kulturaktører. Uten at det koster departementet en eneste krone.
Ståle Sørensen