Debatt

Er Morgenbladet fortsatt Morgenbladet?

Vi vil fra i dag av holde tilbake våre bidrag til avisen inntil ledelsens forsikringer etterfølges av handling.

I kjølvannet av krisen i herværende avis har det ikke skortet på beroligende ord fra ledelseshold.

«Morgenbladet skal fortsatt være den foretrukne avisen for lesere som er interessert i idédebatt, kultur og forskning», skrev NHSTs konsernsjef Hege Yli Melhus Ask 30. september. «Papiravisen er fortsatt våre gullbarrer i banken. Hvis du har likt papiravisen frem til nå, vil du like den også i fremtiden», skrev redaktør Anna B. Jenssen i en kommentar 4. oktober.

Men er avisen som i dag utkommer, virkelig den samme? Ser man på realitetene, tegner det seg et ganske annet bilde. Papiravisen er redusert fra 60–65 sider til 40 sider, og denne reduksjonen går direkte utover avisens kritikk- og meningsstoff. Vi, kritikere og kommentatorer i Morgenbladet, er svært bekymret over denne synlige utviklingen. Sammenligner man med tidligere år, er det ikke overdrevent å snakke om en rasering av kritikken og meningsstoffets plass i avisen. I en avis på 40 sider er det ikke plass til mer enn 3–4 bokanmeldelser, tilsvarende på kultur.

Vår bekymring retter seg ikke mot tapt arbeidsgrunnlag, men hva offentligheten mister idet Morgenbladet blir en ugjenkjennelig utgave av seg selv. Hvor skal leserne nå finne den bredden av kritikk, forskningsformidling og idéstoff som Morgenbladet har tilført? I hvert fall ikke i dagens avis eller nettutgave.

Gitt denne situasjonen vil vi fra i dag av holde tilbake våre bidrag til avisen inntil ledelsens forsikringer om at Morgenbladet fortsatt skal være Morgenbladet, etterfølges av handling. Så lenge avisens ledelse ikke har stabens tillit, vil dette etter vårt syn ikke være mulig.

Thomas Reinertsen Berg, Carina Elisabeth Beddari, Oda Bhar, Frode Lerum Boasson, Martin Gedde-Dahl, Thomas Hylland Eriksen, Eline Lund Fjæren, Kristin Fridtun, Erik Bjerck Hagen, Katrine Heiberg, Per E. Hem, Ole Hjortland og Pål F. Antonsen, Elida Høeg, Vilde Sagstad Imeland, Kjetil Jakobsen, Aksel Kielland, Kristoffer Jul-Larsen, Maria Lokna, Kari Løvaas, Aleksi Mannila, Nora Mehsen, Christine Myrvang, Frode Helmich Pedersen, Elisabeth Frøysland Pedersen, Willy Pedersen, Anette Therese Pettersen, Frode J. Riopelle, Erling Sverdrup Sandmo, Espen Søbye, Sigurd Tenningen, Maren Toft, Margunn Vikingstad

Mer fra Debatt