Kronikk

Stormen som ikke kommer

Konspirasjoner om «deep state» er ikke noe nytt, men dagens polariserte USA har gjort at slike bisarre forestillinger får bredere nedslagsfelt enn før.

Er du en av dem som følger etterforskningen av Donald Trump og hans antatte forbindelser til Moskva? I så fall kan du ha blitt lurt trill rundt. I virkeligheten er det hele et spill, som skal dekke over at en rystende skandale er i ferd med å rulles opp i Washington. I alle fall om vi skal tro en kompleks konspirasjonsteori som er i ferd med å spre seg fra nettstedene 4chan og 8chan til større plattformer.

Ifølge denne teorien jobber Donald Trump og spesialetterforsker Robert Mueller sammen for å avsløre en sammensvergelse som går helt til topps i den politiske eliten, og som har kontrollert både USA og det internasjonale samfunnet i mange år. Ikke bare involverer det korrupsjon, satandyrkelse og pedofiliringer, men det er i virkeligheten Hillary Clinton og Barack Obama som er i lomma på Vladimir Putin.

Skal man tro en anonym kilde som omtales som «Q» eller «Anon» oppdaget Trump allerede som presidentkandidat en enorm sammensvergelse som involverte den saudiarabiske kongefamilien, ekteparet Clinton, Putin og – selvsagt – tradisjonelle aktører som Rothschildfamilien og George Soros. Oppdagelsen fikk ham til å gå ut offentlig og love at han ville begynne å «drenere sumpen» straks han eventuelt var blitt valgt til president. Et arbeid som nå er i ferd med å bære frukter takket være et sofistikert dobbeltspill.

Ifølge en av Trumps første oppdagelser hadde Hillary Clinton og andre medlemmer av Obamas regjering visstnok mottatt store bestikkelser for å bistå med hemmelig salg av uran til den rivaliserende atommakten Russland. Derfor begynte han å skryte av sitt gode forhold til Vladimir Putin. Tomt prat ment å skulle få motstanderne til å angripe ham for det de selv hadde gjort. Det skulle også sørge for at Robert Mueller ville bli innsatt for å etterforske presidenten – samtidig som han i virkeligheten jobbet for å avsløre Clinton og demokratene.

Ingen vet hvem «Q» er, utover at han eller hun begynte å poste en serie kryptiske meldinger på nettstedet 4chan i oktober i fjor. Blant teoriene som er blitt lansert blant de troende, er at det dreier seg om en person med høy sikkerhetsklarering i energi- eller utenriksdepartementet, en som står nær Trump-administrasjonen eller til og med presidenten selv.

Ingen vet hvem «Q» er, utover at han eller hun begynte å poste en serie kryptiske meldinger på nettstedet 4chan i oktober.

Meldingene er korte og flertydige, nærmest som haikudikt. Noen eksempler er «Tror du HC, Obama, Soros etc. har mer makt enn Trump? Fantasi!» «Den som kontrollerer presidentembetet, kontrollerer dette landet» og «Alt har en mening. Hvem er AMB Matlock? JA!». Fordi de kan bety nær sagt hva som helst, har de i den høyreorienterte konspirasjonssfæren blitt utlagt som «gåter» eller orakelsvar, som tolkes, diskuteres og deles videre.

Så kryptiske er meldingene at enkelte har tolket det hele som en avansert spøk eller «trolling», eller som et kunstprosjekt som er blitt råstoff for å spinne en gigantisk konspirasjonsteori. Om vi tar for gitt at det ikke faktisk dreier seg om en varsler, kan det kanskje også sammenlignes med fenomener der oppdiktede figurer har fått sitt eget liv ved at stadig flere refererer til dem på nettet, som for eksempel med den internettskapte busemannen «Slenderman», eller fått et nytt innhold slik frosken Pepe fikk da han ble overtatt av alt-rightere.

Et av stedene der avsløringene diskuteres flittig er gruppen «Calm before the storm» på debattnettstedet Reddit. Navnet på gruppen spiller på en kommentar fra Trump i oktober i fjor der han lovet en gruppe pressefolk at det de så nå bare var stillheten før stormen. Mange i mediene tolket kommentaren som et varsel om en kommende konfrontasjon med Iran eller Nord-Korea eller rett og slett «trolling» fra presidenten. For mer konspiratorisk anlagte Trump-tilhengere ble den derimot et løfte om at motstanderne hans snart ville bli arrestert, slik at det ville vise seg at de selv hadde hatt rett hele tiden.

«The storm» som dette forestillingskomplekset kalles, knytter tilsynelatende sammen en lang rekke teorier som lenge har versert om Hillary Clinton og demokratene. Allerede under valgkampen beskyldte Trump Bill og Hillary Clinton for å ha overdratt 20 prosent av USAs uranbeholdning til et russisk firma i bytte mot en større donasjon til Clinton-stiftelsen. I «The Storm» tolkes de forsvunne e-postene som på et tidspunkt ble forsøkt gjort til en sak som forsøk på å ødelegge bevismateriale. Selv Pizzagate, påstanden om at ledende demokratiske politikere var med i en pedofiliring sentrert rundt en pizzarestaurant i Washington, har fått en renessanse i form av antydninger om at demokratene og Washington-eliten bevisst har rekruttert pedofile fordi disse lett lar seg presse.

Til og med skytedramaet i Las Vegas i oktober 2017 er blitt dratt inn og gjort til et attentatforsøk mot en saudiarabisk prins som etter avtale med Trump forsøkte å kutte støtten til Den Islamske Staten. Denne støtten skal ha blitt gitt i samråd med Clinton og hennes medsammensvorne i utenriksdepartementet, som ville eliminere konkurrenter i Libya og Syria for å skaffe seg selv monopol på olje fra Midtøsten. Ikke overraskende sitter beskyldninger om pedofili, satanisme og menneskeofring også løst.

«The Storm» passer tilsynelatende perfekt med narrativet om «dypstaten» som har bredt seg i høyreorienterte miljøer de senere årene. Inspirert av forestillinger om «sionistiske okkupasjonsmyndigheter» og om at grunnloven undergraves av maktsyke sosialister, tenker mange seg nå at hele administrasjonen er overtatt av en stor sammensvergelse med tentakler inn i byråkrati, etterretning, påtalemyndigheter og det militær-industrielle komplekset. For mange av dem som deler disse står Trump som helten som skal rive opp hele sammensvergelsen med roten, men som hindres i dette av Obamas folk i Washington.

Stormen lar fortsatt vente på seg. Allerede i november i fjor lovet Q tilsynelatende at det snart ville bli innført unntakstilstand. Mens det ikke har gått i oppfyllelse ennå, har det ikke hindret tilhengerne fra å legge ut bilder av John McCain og Hillary Clinton iført ortopediske «støvler» etter at begge skadet bena i fjor som bevis på at de allerede er arrestert og fått fotlenker for at de ikke skal rømme til utlandet.

Forestillingen fungerer beroligende for republikanere som har all grunn til å føle seg stresset i en tid der presidenten er under etterforskning.

Noe av grunnen til at forestillingen har slått såpass an er at den fungerer beroligende for republikanere som har all grunn til å føle seg stresset i en tid der presidenten er under etterforskning mens handelskriger truer med å påføre økonomien store skader. Da er det godt å kunne lene seg tilbake i troen på at presidenten likevel vet hva han gjør. «Slapp av», skriver en blogger. «Ta vare på familien din og vit at alt går etter planen.»

Som vanlig blir spørsmålet hvorfor man skal ta noe så bisart alvorlig. Og som vanlig er svaret «fordi folk tror på det». Det polariserte klimaet i dagens USA har gjort at denne typen forestillinger får et helt annet nedslagsfelt enn før. «Q» har for tiden rundt 200 000 følgere, og tilhengerne inkluderer kjendiser som komikeren Roseanne Barr.

Det er ikke mer enn halvannet år siden en 28 år gammel tobarnsfar tok seg inn i en pizzarestaurant i Washington, DC. Bevæpnet med en AR-15-automatrifle beordret han de skrekkslagne gjestene ut, før han undersøkte kjøkkenet på jakt etter en skjult kjeller han hadde lest om på internett, som var full av barn som ble holdt som sexslaver. Derfor er det langt fra utenkelig at også «The Storm» kan utløse voldshandlinger dersom presidenten – og tilhengerne hans – blir presset enda mer den kommende tiden.

Mer fra Kronikk