Kultur

Årets meningsbærer: Pris til Gaute Brochmann

Heder og ære til Morgenblad-skribent.

Tirsdag kveld delte Oslo Redaktørforening ut priser til årets redaktører i Oslo og Akershus. Gaute Brochmann, redaktør i Arkitektur og mangeårig kommentator og anmelder i Morgenbladet, ble hedret med prisen som Årets meningsbærer.

«Redaktør Gaute Brochmann leder en liten redaksjon som stadig setter dagsorden med daglige oppslag. Arkitekturopprøret preger i dag mye av debattsituasjonen omkring norsk arkitektur, og magasinet tar dette alvorlig. Det gjør Brochmann også som Norges ledende arkitekturkritiker, i ukeavisen Morgenbladet. Særlig honnør skal han ha for å sette kritisk søkelys på hverdagsarkitekturen, bruksarkitekturen, f.eks. kjøpesentrene, boliganleggene og de helt vanlige offentlige bygningene vi alle bruker til daglig», skriver juryen i sin begrunnelse.

I Morgenbladet har Brochmann dekket arkitekturfeltet siden 2012, og skriver i dag ukentlig til både papiravisen og nettutgaven. Så langt i år har han blant annet skapt engasjement og leselyst med flere kommentarer om arkitekturens møte med klimakrisen, og ikke minst en anmeldelse-serie om eneboliger og fortetting i småhusbebyggelse. I en kommentar i dagens nettutgave går han inn i høyhusdebatten fra en ny innfallsvinkel med spørsmålet: Kan man bygge hva man vil – så lenge det bygges med tre?

Juryen gir Brochmann honnør for å være en en original kommentator og analytiker «som selv greide å folkeliggjøre arkitekturinteressen lenge før Arkitekturopprøret kom på banen. Han er modig, kritisk og nyskapende, han løfter den offentlige samtalen om arkitektur og byutvikling.»

Gaute Brochmann ble satt pris på sammen med Lars Håkon Grønning, ansvarlig redaktør i E24, som ble kåret til Årets redaktør, og Aftenpostens kulturredaktør Cecilie Asker, som ble Årets nyskaper. Hedersprisen gikk til Svein-Yngve Madssen, tidligere redaktør i LO-Aktuelt og nestleder i LO Media.Mer fra Kultur