Påfyll

Surdeigsbrød

Som med all annen matlaging, kan man velge vanskelighetsgrad selv. Det er ikke nødvendig å gå på kurs, lære kompliserte begreper eller å kjøpe nytt utstyr for å bake ordentlige brød. Du må bare få tak i en surdeigsstarter, og så tenke på den som vanlig gjær- bare en veldig treg en. Så du må smøre deg med tålmodighet. Hele prosessen tar opptil et døgn - avhengig av innetemperaturen og surdeigens sammensetning – men den krever til gjengjeld minimalt med arbeid. Her er et eksempel på en oppskrift som gir halvgrove og næringsrike brød med sprø skorpe.

1 ss surdeigsstarter

6 dL lunkent vann

15 g salt

2 ss olivenolje (kan sløyfes, men gir saftighet)

1,5 dL linfrø

1,5 dL gresskarfrø

300 g sammalt speltmel

6-700 g siktet speltmel

Løs saltet opp i vannet, og tilsett eventuelt olje. Rør inn surdeigsstarteren, frøene og det sammalte melet. Tilsett deretter det siktede melet litt etter litt, til deigen blir fin og fast, slik at den kan formes med hendene. Det er ikke nødvendig å elte deigen mer enn hva som kreves for å få knadd inn melet. Del deigen i to, og trykk begge emnene godt ned i to smurte brødformer som rommer 1 ½ liter. Dekk formene med plast, og la dem stå på kjøkkenbenken. Det kan ta 8-12 timer før du ser noe tegn til heving. La brødene heve til dobbel størrelse. Det kan ta alt fra 12 til 24 timer. Når brødene er stekeklare lager du et par snitt på toppen med en skarp kniv, slik at brødene sprekker pent når de hever i ovnen. Sett deretter brødene inn i kald ovn, og sett ovnen på 250 grader. Etter 20 minutter skrur du varmen ned til 180 grader og steker videre i 40 minutter. Avkjøl på rist.

Mer fra Påfyll