Huslingvisten

Hvordan skal ‘hen’ brukes?

---

Spør huslingvisten

Har du et spørsmål om språk? Skriv til: pu@morgenbladet.no

---

Kjære huslingvist. Det nye pronomenet hen ser ut til å bli en erstatning for det noe klumsete han/hun. Men det er vel meningen at det skal brukes om transkjønnede, flerkjønnede og andre varianter? Eller blir det teknisk korrekt bare når hen ligger på operasjonsbordet midt mellom han og hun?

Hilsen henfallen

Kjære henfalne. Jeg har nok tenkt meg et par mulige bruksområder for hen, men den med operasjonsbordet så jeg ikke komme. Det ene bruksområdet jeg tenker på, er hen som alternativ til vedkommende eller han/hun, som du nevner. Det andre er som kjønnsoverskridende personlig pronomen, altså et alternativ for hen som finner seg til rette som hverken han eller hun.

Ord kommer ikke med bruksanvisning, så vi får lene oss tilbake i strandstolen og se hvor hen det bærer her. Det Norske Akademis ordbok har hen som oppslagsord, men det er ikke tatt inn i den offisielle rettskrivningen. Men Morgenbladet erfarer, som det heter når man ikke tar seg bryet med å innhente en kommentar, at Språkrådet har ordet under overvåkning. Hvis de finner at det har fått tilstrekkelig fotfeste, blir det nok offisiell norsk etter hvert. Og da skal du ikke se bort fra at det blir bråk, slik det gjerne blir når noe handler om kjønn.

Svenskene diskuterte dette for noen år tilbake. Horace Engdahl, som er kjent som medlem av Svenska Akademien (som styrer med normeringen der borte), men neppe for sin fintfølenhet i kjønnsspørsmål, ble i 2012 spurt hva han syntes om hen. «Fenomenet hen er i mine øyne altfor dumt til å fortjene en seriøs kommentar», svarte han da. Tre år senere ble det offisiell svensk.

Mer fra Huslingvisten