Huslingvisten

Har også dere begynt med pukkelord, nå?

Kjære huslingvist. Dere hadde navn med store bokstaver midt inni seg på trykk i forrige utgave. Jeg trodde dere var imot det. Er det god norsk?

Hilsen Kvinne av små bokstaver

Kjære deg. Redaksjonen må ha fått solstikk, for vi bruker ikke pukkelord, som disse gjerne kalles. Vi skriver for eksempel Oslomet. OsloMet har vi skydd som pesten fra det ble godkjent i statsråd for halvannet år siden. Det var influensasesong da godkjennelsen ble begått, og de satt med feber og grøtete hoder, hele gjengen.

Offentlige virksomheter skal følge den offisielle rettskrivningen Stortinget har vedtatt. Dette gjelder ikke bare stavemåten, men også navnene i seg selv. Dagens regjering har derimot latt virksomhetene bryte offisiell språkpolitikk over en lav sko. Det er derfor vi i dag sitter med navn som Bane NOR, Vy og nevnte OsloMet, som ifølge offisiell politikk skulle hett henholdsvis noe helt annet, noe helt annet og noe helt annet.

Her på huset er vi sågar strengere enn den offisielle språkpolitikken. Den sier nemlig at private virksomheter kan få gjøre som de vil, mens vi overprøver også disse når de ikke kan skrive. Vi skriver for eksempel Kongsberggruppen og Astrup Fearnley-museet, ikke absurditetene Kongsberg Gruppen og Astrup Fearnley Museet. Og vi skriver ikke iPhone eller BurgerSpesialisten, vi skriver Iphone og Burgerspesialisten.

Enkelte mener dette ikke er viktig. Men Morgenbladets språknorm skal være brandy i språkets pjolter, ikke enda en smeltende isbit som vanner den ut. At det likevel havnet litt smeltevann i drinken, beklages på det dypeste.

Har du et spørsmål om språk? Skriv til: pu@morgenbladet.no

Mer fra Huslingvisten