Huslingvisten

Hvorfor deler kronprinsessen ordene?

Elskede huslingvist! Ikke spør meg hvorfor algoritmen sørget for at kronprinsesse Mette-Marit dukket opp på instagramen min med en keramikkreasjon, men dette skjedde altså. Billedteksten kunne røpe at crownprincessmm hadde deltatt på et «keramikk kurs», med påfølgende « … ». En rask gjennomgang av tidligere innlegg bød på en drøss med disse « …» og « !», i tillegg til en rekke anglisismer og krøkkete syntaks. Hvis vi ikke engang kan forvente å slippe skrivefeil fra de kongelige, hvem kan vi forvente det fra da?

Med vennlig hilsen norwegianstudentms

Elskede norwegianstudentms. Kongehuset vekselvis roses og kritiseres for sin folkelighet, og det er vel nettopp folkeligheten vi skal rose eller kritisere kronprinsessen for her. Alle som lever av å kunne norsk, vet at spesielt særskrivingsfeil, altså det å dele ord som ikke skal deles, er blant de mest folkekjære øvelsene man kan bedrive innenfor språklig feilbegåelse. Nå skal man ikke komme ubedt med råd, men hvis kronprinsessen hadde bedt om særskrivingshjelp, kunne vi svart at hvis hun først skal skrive to substantiver etter hverandre, er sjansen større for at de skal skrives i ett ord enn i to. Akkurat keramikkurs er muligens spesielt vanskelig på grunn av de mange k-ene, og jeg tipper at stavekontrollen  hennes ikke likte det. Men hun er tross alt kongelig, en ringe stavekontroll bør hun kunne overprøve.

Noe vi kan rose kronprinsessen for, er at hun bruker mellomrom foran ellipser, altså de tre prikkene. Regelen er jo at hvis vi på død og liv skrive prikk, prikk, prikk, så skal det være mellomrom hvis de kommer etter et fullstendig ord (slik som dette, for eksempel …), mens det ikke skal være mellomrom hvis ordet blir avbrutt (slik som dette, for eksemp…). Mellomrom foran utropstegn, derimot! Prikk, prikk, prikk.

Mer fra Huslingvisten